W ramach akcji #zostańwdomu ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO proponujemy  zajęcia kulinarne. 

 

CIASTO FRANCUSKIE Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

Produkty:  ciasto francuskie, szpinak, kurczak, mozzarella, przyprawy, czosnek, cebula

  1. Podsmażamy kurczaka z cebulą i przyprawami
  2. Dokładamy do kurczaka szpinak oraz czosnek
  3. Na ciasto francuskie przekładamy szpinak z kurczakiem i dodajemy mozzarelle
  4. Zawijamy ciasto
  5. Pieczemy w 200 stopniach 30 min, po czym lekko odwijamy papier i jeszcze 10-15 minut na złoty kolor
  6. Smacznego!!!

 

PLACEK JOGURTOWY  Z OWOCAMI – szybki,  łatwy do zrobienia i zawsze się udaje.

Produkty: 1 szklanka jogurtu ( może być maślanka), 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Owoce (mogą być jabłka, rabarbar, śliwki, wiśnie itp.)

  1. Wszystkie produkty wkładamy do pojemnika i miksujemy na jednolitą masę.
  2. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Na ciasto nakładamy owoce.
  4. Pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach
  5. Po wyjęciu placka z  piekarnika i ostygnięciu posypujemy wypiek cukrem pudrem. Smacznego!

 

KOŻUSZKI – pyszne ciasteczka. Kiedyś pieczone z kożuchów mleka dziś zastępujemy je mlekiem. Łatwy i szybki przepis na smak z dzieciństwa.

Produkty: 1 szklanka mleka, 1 kostka masła/margaryny, 1 jajko, szczypta soli, mąki ile ciasto zabierze

1. Zamiast margaryny proponuję masło

2. Najpierw rozgniatamy masło z margaryną później dodajemy resztę produktów. Wyrabiamy ciasto.

3. Rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty, na które nakładamy powidła. Składamy przeciwległe rogi ciasta do siebie.

4. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach

5. Można „kożuszki” delikatnie polukrować.

Smacznego.

 

ŚNIADANIE Z KASZĄ JAGLANĄ

Produkty: kasza jaglana, mleko, suszone owoce. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku bądź na wodzie. Do miseczki wrzucamy garść rodzynek zamiast cukru, możemy je zastąpić innymi suszonymi owocami lub łyżeczką miodu. Ja dodałam gruszkę, która jest zdrowa, zawiera potas i fosfor a także witaminy z grupy B.

 

KURCZAK W WARZYWACH

Produkty: piersi z kurczaka, warzywa jakie lubisz, śmietanę lub jogurt, ryż lub kaszę, przyprawy (sól, pieprz, papryka, carry) 

 

DESER BUDYNIOWY Z OWOCAMI I GALARETKĄ

Produkty: budyń, galaretka, cukier, woda, mleko, owoce.

 

PSZENNE BUŁECZKI

Markety proponują nam pieczywo które najczęściej jest z ciasta głęboko mrożonego, mającego w swoim składzie wiele niepotrzebnych substancji oraz konserwantów. Specjalnie dla naszych starszych wychowanków ( także ich rodziców) przygotowaliśmy prosty przepis na domowe pszenne bułeczki, które zrobimy z kilku podstawowych produktów.

  • mąka pszenna 500 gr,
  • drożdże piekarskie 40 gr,
  • sól (łyżeczka), cukier (łyżeczka),
  • mleko 250 ml,
  • masło 20 gr,
  • 1 żółtko
  • pół szklanki wody 

1. Mąkę wsyp do miski dodaj 1 łyżkę soli i wymieszaj. Na małym ogniu podgrzej 250 ml mleka i rozpuść w nim 20 gr masła. Następnie rozpuść drożdże w ciepłej wodzie (200-250ml) i dodaj łyżeczkę cukru. Mleko z masłem(poczekaj aż ostygnie) oraz rozpuszczone drożdże wlej do miski i wymieszaj łyżką.

2. Gdy wszystko wymieszasz czeka Ciebie formowanie ciasta które musi być elastyczne i odkleja się od dłoni. Takie elastyczne ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min.

3. Ciasto nam wyrosło wiec możemy odrywać małe kawałki, formować bułeczki ( dowolny kształt) i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Następnie odkładamy w ciepłe miejsce na 15 min(bułeczki ponownie nam wyrosną). W tym czasie nagrzewamy piekarnik na temp. 180 st. (góra i dół), rozbijamy żółtko.

4. Bułeczki nam podrosły wiec za pomocą pędzelka smarujemy ich górę żółtkiem, możemy posypać makiem, pestkami dyni lub czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.20-25 min.

Z wyżej wymienionych produktów powinno wyjść około 8- 10 bułeczek.

Życzymy smacznego